Cevat Şakir'in Bodrum'u

“Cevat Şakir’in Bodrum’u”

Bodrum Marmara Koleji Ortaokul Müdür Yardımcımız İ. Hatice ORMAN’ın ikinci kitabı “Cevat Şakir’in Bodrum’u” yayımlandı.

Kitabı ile ilgili düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

“Cevat Şakir'in Bodrum'u” adlı çalışma 1925 yılında Cevat Şakir olarak Bodrum'a sürgün edilen ünlü yazarımız nasıl bir Bodrum buldu? O yıllarda Bodrum'un sosyal ve kültürel yaşamı nasıldı? Bodrum insanı hangi sosyo kültürel yapı içerisinde yaşıyordu? Tarım ve süngercilik yaparak yaşam kavgası verirken Cevat Şakir'in yurdışına yazdığı mektuplar ve yazılarla turizm olgusunun başlaması, mavi yolculuk olayının ortaya çıkması, Bodrum'un yolunun olmadığı bu yıllarda zorluklarla gelen insanların evlerde misafir edilmesiyle ev pansiyonculuğunun başlaması gibi noktaları gözler önüne sermeye çalıştım.

Tarihin derinliklerinde Bodrum'u anlatırken hep her dönemde Bodrum'un gözbebeği olduğuna tanık oldum. Cevat Şakir'in Bodrum'u saf ve iyi niyetli insanların mutluluk ve huzur içinde yaşadığı, iyi niyet , sevgi, saygı, ekmeğini herkesle paylaşan güzel insanlarla doluydu. Bu insanlar daima güzellik ve yarınlara umut aşılıyorlardı. Cevat Şakir bu nedenle Bodrum'u çok sevmiş, balıkçılar, süngerciler, köylüler arkadaşı, dostu olmuştur. Bu kişiler eserlerinin ana kahramanları olarak karşımıza çıkar. Bodrum sokakları hala onun Merhabası ile çınlamaktadır. Bugün kimse Cevat Şakir'in doğduğu yeri bilmez ama Bodrum deyince hemen onu hatırlar. Bodrum Cevat Şakir'den sonra Halikarnas Balıkçısı'nın doğduğu yer olmuştur.

Cevat Şakir'in Bodrum'undan hepinize sonsuz sevgi ve saygılar sunuyor, Marmara ailesinin bir öğretmeni olmaktan onur duyuyorum. Sevgi ve saygılarımla.”

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.