BU KAHVEYE KAÇ PUAN VERİRSİNİZ?

11 IB sınıfı öğrencileri Melisa Eren, Mina Eren, Alp Yurter, İpek İlan ve Zeynep Erzincan “Bilgi Kuramı” dersi içeriğine uygun olarak öğretmenleri Aslı Kaşdarma danışmanlığında,  duyularımızın çok önemli bir bilgiye ulaşma yolu olmalarına rağmen bazı koşullarda çok da güvenilir olmayabileceklerini gösteren bir deney çalışması yaptılar. Bir TED talk etkinliğinden ilham alan öğrenciler, bu deneyin bir “Bilgi Kuramı” ve “CAS” ortak çalışması olarak okul şartlarına nasıl uygulanabileceğini tartışarak kendi deney formatlarını hazırladılar. 6 Kasım 2019 tarihinde 9, 10 ve 11. sınıflardan gönüllü olan öğrencilere iki farklı markanın olduğunu söyleyerek aslında aynı markanın filtre kahve numunelerini tattırdılar. Gönüllülerin % 98’inin iki numuneye 10 üzerinden farklı puan vermesi duyularımızın beklentiler ve yönlendirmelerle yanıltılabileceği hipotezini destekleyen bir sonuç oldu.

Deney yapmanın ve bilimsel metodu uygulamanın her aşamasındaki zorlukları ve heyecanı yaşayarak hem bilgiye ulaşmak hem de iş birliği yapmak konularında kendilerini geliştiren öğrencilerimiz, çıkan sonucu okul toplumuyla paylaşacaklar.