24 Kasım Öğretmenler Günü

“ULUSLARI KURTARANLAR YALNIZ VE ANCAK ÖRETMENLERDİR.”
                                                                                                          M.Kemal Atatürk      
25 Kasım Pazartesi günü Marmara Eğitim Köyü Hasan Âli Yücel Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliği bu yıl Marmara Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri hazırladı.
Bilindiği üzere 24 Kasım 1928 tarihi Millet Mektepleri’nin kuruluşu ve Atatürk’ün başöğretmenliğinin onaylandığı gündür. Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra, Atatürk’ün başlattığı askeri, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki yeniliklerden biri de Latin alfabesinin kabulü olmuştur. 1 Kasım 1928 tarihinden itibaren de genç Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.
O günün genç Cumhuriyeti’nde okur yazar oranı ne yazık ki toplumun ancak yüzde 10’nunu oluşturuyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı Millet Mektepleri’nde öğretilmesi                       5 yıl sürer denilen dönüşüm 3 ayda tamamlamış, sadece 10’da biri okur yazar olan Türkiye’de 5 yılda 50 bin öğretmen, 54 bin kursta iki buçuk milyon kişiye yeni harflerle okuma yazma öğretilerek büyük devrim gerçekleştirilmişti. Seferberlik bittiğinde genç Türkiye Cumhuriyeti’nde artık nüfusun dörtte biri okur yazardı.
İşte bu anlamlı günü kutlamak ve ulu önderimizin eğitime ve öğretmene verdiği önemi vurgulamak üzere her yıl olduğu gibi bu yıl da Hasan Âli Yücel Konferans salonunda bir etkinlik gerçekleşti. Osmanlı İmparatorluğu’ndan bugüne eğitimde gerçekleşen değişimin anlatıldığı etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı.

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.