GENÇ İLETİŞİMCİLER TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ’ NDE

Radyo-TV Programcılığı Dalı’nda eğitim gören Özel Marmara Anadolu Meslek Lisesi 11. Sınıf öğrencileri, meslek dersleri öğretmenleri Şadan Alptekin ile birlikte 5 Ocak Salı günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'yu ziyaret ettiler. Turgay Olcayto’yla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş amacı ve günümüzdeki “basın özgürlüğü” alanında yaptığı çalışmalarıyla ilgili Marmara Eğitim Kurumları yayını olan Avaz Dergisi’nde yayımlanmak üzere bir de röportaj yapan öğrenciler, Cemiyet’ten sonra Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesi olan Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’ni gezdiler…

1988 yılından beri TGC Basın Müzesi olarak hizmet veren bina, Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1865 yılında Neo-klasik tarzda inşa edilmiş olup, Maarif-i Umumiye Nezareti ve İstanbul Darülfünun hizmetlerinde kullanılmıştır. 1875 yılında Darülfünun olarak hizmet verdiği sıralarda Uluslararası ilk Resim Sergisi de bu binada açılmıştır. II. Abdülhamit döneminde sansür binası olarak da kullanılan 4 katlı bina, 1908 yılında Şehremaneti’ne (İstanbul Belediyesi) devredilerek 1908’den 1983 yılına kadar İstanbul Belediyesi tarafından kullanılmıştır. Nezih Demirkent’in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptığı dönemde Basın Müzesi olarak hizmet vermesi kararlaştırılan binanın salonlarında bugün basın teknolojisinin başlangıçtan bu yana geçirdiği evrimi anlatan cihazlar sergileniyor. Taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgahları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar arasında ücretsiz olarak nostaljik bir gezi yapılabilen müzede ayrıca Türk basınına emek veren ünlü gazetecilerin özel eşyaları da sergileniyor. Meslek Lisesi öğrencileri de Sedat Simavi'den Mehmet Ali Birand'a, Abdi İpekçi'den Semih Balcıoğlu'na, taş baskıdan ofset baskıya, kısaca Türk basınına dair her şeyi bulabildikleri bu müzede sektöre dair detaylı  bilgi edinme şansı buldular.