2015
 
SİNEMA MÜZESİ

Radyo TV Programcılığı Dalı’nda eğitim gören Özel Marmara Anadolu Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencileri, Türk Sineması’na ait bilgi ve belgelerin sergilendiği müzeyi ziyaret etti.

Öğrenciler, Meslek Dersleri öğretmenleri Şadan Alptekin ve İlknur Akgün’le birlikte Beyoğlu’ndaki TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’na düzenlenen mesleki eğitim gezisine katılarak Türk Sineması ve Türk Tiyatrosu’na emek verenleri daha yakından tanıma fırsatı buldular. Bugüne kadar televizyon ekranlarında sıkça izledikleri Türk filmlerinin afişlerini gören, bu filmlerin geçmiş yıllarda hangi teknoloji ile kimler tarafından, nasıl çekildiklerini ve bu filmlerin nasıl montajlanarak gösterime hazırlandıklarını öğrenen gençler Türk Sineması’nı yakından tanıdılar.

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde her zaman gerçekleştirdiği  ilklerle adını duyuran ve “Bay Sinema” diye de tanınan Türker İnanoğlu, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nı, 1997 yılında kurduğu TÜRVAK Vakfı’nın bünyesinde “Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi” olarak 2001 yılında Kavacık’ta kurmuş, 2010 yılında da Beyoğlu’ndaki binaya taşımıştır. 2011 yılının Ocak ayında yeni binasının kapılarını ziyaretçilere açan TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı bugün özellikle sinema ve televizyon sektöründe eğitim alan ve bu sektöre ilgi duyan gençlere Türk Sineması’nın geçmişine ait belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmlerden oluşan muhteşem bir arşiv sunuyor.