Doğadaki Marmaralılar

Marmara Koleji öğrencileri, Coğrafya Öğretmeni Sedat Toy önderliğinde yürüttükleri “Doğadaki İnsan” adlı sosyal sorumluluk projesinin ikinci aşamasını 9-10 Mayıs 2014 günlerinde projedeki dört okulla birlikte Bolu İli Seben İlçesi Alpağut köyüne giderek gerçekleştirdiler. Proje ortağı doğa insanı Serdar Kılıç eşliğinde gerçekleştirilen çalışmada öğrenciler ilk olarak Bolu Mudurnu yakınlarındaki Campwolftrack da doğanın eşsiz güzelliğinde ara sıra yağan yağmur altında doğa yürüyüşü yaptılar. Geceyi Campwolftrack’da çadırlarda ve bungalow evlerde doğa içinde geçiren öğrenciler ertesi sabah proje köyü olan Seben ilçesi Alpağut köyüne hareket ettiler. Mevsimsel tarım faaliyetleri hazırlıklarında köylüye yardım eden öğrenciler köylülerin evlerini ziyaret ederek onlarla köy hayatı hakkında sohbetler ederek bilgi topladılar. Giderek azalan ve geride yaşlıların kaldığı köy nüfusunun daha da azalmasını engellemek için köyün turizm, tarım, sosyal ve ekonomik durumunu iyileştirecek çalışmalar için planlar yaptılar. Özellikle köyde yetiştirilen elma ve bulgur için yapılacak tanıtım çalışmaları için yaptıkları planları köylülerle paylaştılar. Köy muhtarı ve Seben belediyesinin ikram ettiği öğle yemeği ve köy ürünlerini yiyen öğrenciler daha sonra Seben yakınlarındaki MÖ 1200 yıllarında Frigyalılar’dan kalma karstik kayalara oyulmuş Solaklar Kaya Evlerini gezip İstanbul’a dönmek üzere yola çıktılar.