ÖZEL MARMARA KOLEJİ’NDE PERMAKÜLTÜR ORGANİK TARIM UYGULAMALARI

Dünya'da artan nüfusa bağlı olarak tükenen doğal kaynaklar, atmosferdeki sera gazı etkisi, aşırı tarımsal faaliyetler için kimyasal gübre, doğal olmayan tarımsal ilaçlara bağlı olarak tarımsal arazilerin zamanla verimsizleşmesi, yok olan ormanlar ve çevre kirliliği gibi sorunlar her geçen gün dünyamız üzerinde onarılması güç tahribatlar yapmaktadır. Bu çevresel sorunlar ve tükenen doğal kaynaklar gelecek nesiller için sürdürülebilirlik açısından sorun yaratmaktadır.  Marmara Koleji olarak bu durumun bilinciyle yetiştirdiğimiz öğrencilerimize, geleceği daha sürdürülebilir uygulamalarla yapabilmelerini öğretmek için eğitimler ve uygulamalar başlattık. “Perkamültür” adı verilen bu uygulamalarda; olması gereken şekilde doğayla dengeli, zarar vermeyen, bütün canlıların bir arada yaşayabileceği bir ekosistem içinde çeşitliliğin sağladığı zenginlikler içeren Organik Tarımsal Faaliyetleri,  kurallarına göre öğrenmelerini sağlıyoruz.

Bu çalışmaların başlangıcı olarak; Marmara Koleji Öğrencileri 20 Aralık 2014 tarihinde, “Permakültür Tarımı Uygulamaları” başlıklı bir konferansa katılarak, “Permakültür Tarım Uygulamaları”nın ne olduğunu, ortaya çıkış nedenlerini, neden buna ihtiyaç duyulduğunu ve nasıl uygulanabileceği felsefesini öğrendiler. Öğrencilerimiz, projenin geliştirilmesi, uygulanması ve sürdürülmesi aşamalarını yöneten Coğrafya Öğretmenimiz Sedat Toy rehberliğinde Marmara Eğitim Köyü Kampüsünde yer alan tarım ve hayvancılığın uygulandığı çiftlikte yaparak ve yaşayarak öğreniyorlar. Öğrenciler bu çiftlikte doğal gübre olan kompos yapımını, hayvan gübresi kullanmayı, tohum ekimini, fide yetiştirmeyi, yükseltilmiş sebze bahçesi yapımını ve doğal ürünler yetiştirmeyi öğrenmeye başladılar. Öğrenciler elde edilecek ilk ürünleri okul yemekhanesinde arkadaşlarına sunacaklar. Ayrıca öğrencilerimiz, yaptıkları bu uygulamaları hayatlarının ilerleyen aşamasında da “Sürdürülebilir Yaşam Felsefesi” şeklinde içselleştirmeyi hedefliyorlar.