Özel Marmara Koleji Öğrencileri Bolu’da “Permakültür Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları” Yaptılar.

Özel Marmara Koleji 10. ve 11. sınıf öğrencileri, Coğrafya Öğretmenimiz Sedat Toy yönetiminde, iki yıldır Bolu İli Seben İlçesi Alpağut Köyü’nde bir Sosyal Sorumluluk Projesi yürütüyorlar. İstanbul Özel Robert Lisesi, İstanbul TED Koleji, Eyüboğlu Koleji, Koç Lisesi, Özel MEF Lisesi, Özel Fransız Notre Dame De Sion Lisesi ve Özel Fransız Saint Michel Lisesi’nin sorumlu öğretmen ve öğrencileri bu projede yer alan ortak okullarımız.

Gezimiz kapsamında, Göynük ve Mudurnu’nun tarihi dokusunu keşfettikten sonra  yol üstündeki doğal oluşumlu heyelan set gölü olan Çubuk  ve Sünnet Gölleri’ne uğradık.  Seben’de  köy muhtarımız Mehmet Bey bizi karşıladı. Biraz dinlendikten sonra “Permakültür” organik tarım çalışmaları yapacağımız Alpağut köyüne geçtik.  Öğrencilerimiz burada hayatları boyunca belki de ilk defa bir köyde tarım faaliyetlerinin nasıl yapıldığını yaşayarak öğrenecekleri çalışmalara başladılar. Bu çalışmalar boyunca köylünün ve çiftçinin ürün yetiştirmek için zorluklarla mücadele ettiğini nasıl yaşayarak öğrendiler. Bu çalışmadaki tek fark; bizim köylülere sunmaya çalıştığımız “Sürdürülebilir (Permakültür) Tarımsal Faaliyetler”in nasıl yapıldığıydı.

Öğrencilerimiz köydeki çiftçilerle birlikte kazma ve kürekle toprağı kazmayı, hayvan gübresi toplayıp taşımayı, odun, ot saman toplayıp bunları belli bir sistemle yerleştirip organik tarımın en güzel örneklerinden biri olan yükseltilmiş sebze yatağını yapmayı deneyimlediler.

Gezimizin son durağı olan Gölcük Tabiat Parkı, nisan ayının sürpriz karıyla kaplı ve muhteşem güzellikteydi. Öğrencilerimizin gördüğünde adeta büyülendiği Gölcük Gölü’nün etrafını yürüdük ve çok güzel fotoğraflar çektik.

 Bu keyifli yolculuğu ve çalışmayı son dakikasına kadar verimli ve başarılı geçiren sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyoruz…

Sedat Toy

Coğrafya Öğretmeni / Proje Koordinatörü

 

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.