ÖZEL MARMARA ANADOLU MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

Özel Marmara Anadolu Meslek Lisesi 11-A ve 11-B sınıfı öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında, Edebiyat öğretmenleri Suzan Balkanlı ve Meslek Dersleri öğretmenleri Şadan Alptekin rehberliğinde, Aşiyan’da bulunan Tevfik Fikret Müzesi’ni ziyaret ettiler.Müze evde, Tevfik Fikret’in kişisel ve edebi yaşantısı kadar dönemin sosyal, siyasi ve edebi açıdan zihniyetiyle de ilgili pek çok bilgi edinen öğrenciler, önemli bir şairi, çok çeşitli yönleriyle ve daha yakından tanıma fırsatı buldular. Müzede ayrıca Abdülhak Hamit Turhan’a ait eşyaların bulunduğu oda,  yine müzenin bodrum katında yer alan Şair Nigar Hanım’ın eşyaları, kütüphanesi ve arşivi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen “Tevfik Fikret ve Çocuk” başlığı altındaki “Şermin” adlı sergi gezildi. Bilindiği üzere Tevfik Fikret’in eğitimci dostu Satı Bey, Şişli’de açtığı çocuk yuvası için Tevfik Fikret’ten şiir yazmasını istemişti. Çocuklar için Fikret tarafında yazılan şiirler 1914 yılında yayınlanmıştı. Şairin son eseri olan bu kitabın ilk şiiri “İthaf” çocuk yuvalarının minikler üzerindeki olumlu etkisini göstermek için okul öğrencilerine ithaf edilmiştir. Aynı zamanda“Şermin” edebiyatımızın “ilk eğitsel çocuk kitabı” ve çocuk şiiri alanında ki ilk yayınıdır.Kitap ismini şairin genç yaşta ölen kız kardeşi Sıdıka Hanım'ın kızı olan yeğeni Şermin'den almaktadır. Aşiyan Müzesi gezildikten sonra Aşiyan Mezarlığı’ndaki Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli, Edip Cansever, Tezer Özlü ve Onat Kutlar gibi Türk edebiyatının önemli isimlerinin kabirlerini de ziyaret eden öğrenciler bu gezi ile bir döneme ve bir sanatçıya farklı açılardan bakmayı öğrendiler.Mezarlık ziyaretinin ardından öğrenciler “İstanbul Lale Festivali” kapsamında Emirgan’daki lale bahçelerini gezdi ve burada doğanın uyanışını fotoğraflayarak keyifli bir gün geçirdiler.